2017. jún 02.

Törzsadatok felvitele, szerkesztése elméletben

írta: sire
Törzsadatok felvitele, szerkesztése elméletben

Először kamatszámításhoz tartozó dátumok és %-ok felvitelét kellene megoldanom.

Ezt megoldhatnám változókkal, de az a gond, hogy az adatokat szeretném menteni, ezért inkább adatbáziskezelőre gondoltam. Ebben nincs nagy tapasztalatom, csak az aspw-vel tettem pár kísérletet, de olyan modul kellene, amit nem kell külön telepíteni, úgyhogy egyelőre az sqllite3 modullal fogok próbálkozni. Később majd meglátjuk.

A kamatszámításnál napi kamatot fogok számolni. Az már a korábbi programomnál kiderült, - már nem emlékszem miért - hogy valamiért nem jó, ha időszakokra számolok kamatot.

Azaz az a módszer, hogy 

(kiegyenlítés dátuma - fizetési határidő) / 365 * összeg * kamat % 

valamiért nem jó. A probléma ott van, ha a kiegyenlítésig változik a kamat %.

Egyszerűbb berakni a két dátumot egy ciklusba, és a köztes napokon pedig végigmenni, azaz napi kamatot számolni, és a kamatokat összeadni. Lassabb, de működik. Ezt majd később kirészletezem.

A nagyobb probléma a grafikus felület, egyelőre Tkinterben gondolkodom, de nagyon hiányzik egy grafikus tervező, meg hát a Tkinter csúnyácska. 

Tehát a modul, amit tervezek:

1. Kell egy programváz (ez többé-kevésbé megvan). -> A problémám az, hogy objektumorientált szemléletben akarom megírni, de ezzel valahogy nem boldogulok. De találtam a neten egy programvázat, ami így készült ezt fogom átírni.

2. Meg kell nyissak egy adatbázist, amiben elhelyezek értékeket. -> Ez nem megy még, de ezt szerintem meg tudom oldani. Aspw-vel már sikerült, a gond inkább a grafikus felületű megvalósítás lesz.

2. Kell egy ablak, amiben lehetőség van a dátumokat és a kulcsokat szerkeszteni és akár újat felvinni, esetleg importálni. - > Ezt egyelőre nem tudom, hogy kell. Ilyenkor hiányolok egy grafikus tervezőt.

3. Menteni. -> Ez szerintem menni fog.

4. Kilépni. - >Ez is menni fog.

Szólj hozzá